torsdag 8 november 2012

Före och efter

I brist på nya bilder fick jag för mig att jag skulle plugga in min externa hårddisk (där jag sparar alla gamla foton i årsmappar) för att se om jag hittade något kul där. Det blev onekligen a walk down memory lane, så nu påbörjar jag en liten serie inlägg på temat före och efter. Favoriter i repris, med andra ord!

När vi tittade på Solhäll för första gången i januari 2008 hade jag kameran med mig. Vad vi såg i huset då kan man ju undra när man ser bilderna nu... Huset hade stått obebott i över 1,5 år och var i ganska oglamoröst skick för att uttrycka sig milt. I köket hängde kakelplattorna på trekvart, väggarna var babyblå och luckorna smurfblå. Inte precis our cup of tea...


Vi har inte ändrat så mycket mer än med hjälp av ny färg; en bruten varm vit på väggarna och gröna luckor så klart! Det gamla kaklet fick vara kvar, men linoleummattan på golvet var så gammal och torr att den sprack upp i stora revor bara man tittade på den. Vår ursprungliga plan var egentligen att lägga in ett schackmönstrat golv med linoleumplattor, men golvet lutade alldeles för mycket för att det skulle funka utan att riva upp hela underlaget. Att helt sonika rulla ut en ny grå plastmatta blev en snabb och enkel budgetlösning. 


Till och med "efter"-bilden här ovan börjar bli gammal; gardiner och trasmatta har blivit utbytta, och allt lullull på hyllor och bänkar förändrar jag mest hela tiden. Hmmm, jag fotar nog inte helhetsbilder så ofta...


Den enda naturliga hörnan att ställa kyl och frys i (vi har nämligen dörrar på två väggar och fönster på två väggar) offrade vi för att kunna ha en kökssoffa längs väggen istället. Vad gör det att kylskåpet får stå i hallen? Det är ju ändå bara runt hörnet, och dessutom är det väldans praktiskt när man kommer in med matkassarna.


Skafferiet hurrade vi för så snart vi såg det; ljuvligt med så mycket utrymme för förvaring! 


Det blev ännu bättre efter en omgång lindblomsgrön färg. Fast schablonmålningen är numera övermålad och utbytt mot en plåtskylt. Den gamla perstorpsskivan bytte vi (förvisso klassisk, men ack så ingrodd...) mot en brunbetsad ekskiva.


All renovering som gjorts i huset fram till våren 2010 gjordes med åtanke att Solhäll faktiskt var ett fritidshus fram tills dess. Kanske hade vi gjort saker och ting annorlunda idag. "Man kan kalla hela det här boendet lite alternativt, eller hur?" sa en av mina cityväninnor när hon kom på besök, haha! Vi gör säkert om ett och annat framöver, men på det stora hela fungerar det vi gjort helt OK som det är. Och jag är fortfarande löjligt förälskad i mitt skruttiga lilla hus!

17 kommentarer:

  1. Snyggt!
    Fast jag är mer blå än grön av mig tycker jag det är mycket bättre nu!!

    Trevlig helg:)

    SvaraRadera
  2. Tänk det förstår jag, att du älskar ert hus! Det är helt lovely! Jag glor då alltid lite extra på ert hus, sau grannt!

    SvaraRadera
  3. ** Så fint ni har gjort, så kul med före & efter bilder, ni kan va SÅ stolta!!/kramen Emma**

    SvaraRadera
  4. Vilken skillnad det blir med lite färg och piff!
    Jättefint!
    Jag gillar din söta spis, om en spis kan vara söt(?)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Vad härligt att få se dessa bilder igen, ja några av dem minns jag allt:) Det blev så bra och hemtrevligt med kökssoffan! Gjorde oss av med en för några år sedan, har ångrat detta lite. Kanske hade den fått plats i min butik?

    Kram Helena

    SvaraRadera
  6. Ni har verkligen gjort stora förändringar med ganska små medel. Ser mycket mysigt och hemtrevligt ut nu men kallt och trist tidigare. Den gröna gör det varmt.

    Inte är det lätt att ta bilder nu i mörka tider inte.

    Kramar

    SvaraRadera
  7. Så kul det var att se före- och efterbilder från ert kök! Det hedrar er att ni inte lyxat till det, uten utgått från det som fanns! Oftast är gamla kök av bättre kvalitet än nya med laminat och annat....!
    Ursnygga färger, passande en Fröken Grön förstås! Det ser så hemtrevligt och fint ut!
    Kul att du ville visa utvecklingen!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  8. va bra det blev.. lite färg gör susen.. blått är ju fint tycker jag..men kanske inte på köksluckor...grönt tycker jag mycket om..o det blev en bra färg i köket, tycker jag.Fint med text på Skafferiet!.

    SvaraRadera
  9. Vilken fin och klimatsmart renovering! Älskar det högra nedre hörnet på skafferidörren. Kan det månne vara en liten husmus som varit i farten eller märken efter många stängningar med hjälp av foten/träskon... ;)
    Kram Ankan

    SvaraRadera
  10. Jag tycker verkligen att ditt "lilla" hus är så härligt. Det lyser trivsel o mysighet från dina foton... förstår att DU-Ni trivs där... Det är så härligt med "gammalt" som blir så fint när duktiga ungdomar lägger rätt hand vid det hela.
    Ha nu en skön helg.
    Stora Ninnekramen

    SvaraRadera
  11. Älskar inlägg som detta! Inspirationen spritter i mig, tack!!! Fy fan vad snyggt ni har det och ännu snyggare blir det när man ser före-bilderna. Alltså, luckorna och det lilla fönstret och allt ditt pynt, sååå fint!!! Såna här inlägg gör att man trots allt fortsätter härva i sitt fula hem ;)

    KRAMAR

    SvaraRadera
  12. Nog märks det att du är förälskad i ert lilla hus och det med rätta. Helt underbart det jag har sett här på din blogg. Och ni bevarar dess charm - en stor eloge för det till dig och din gubbe.

    Kram

    SvaraRadera
  13. Ditt skruttiga lilla hus har mer charm än vad ett nytt nånsin kan få fram! Det är mycket hjärta i ett gammalt hus....! Anna

    SvaraRadera
  14. Vad kul att få se lite efter och före. Alltid lika spännande. Och nog blev köket lite varmare och mysigare efteråt. Vi har samma färg i vårt badrum. Man gläds åt de här bilderna när man tycker att det inte händer något alls och inget blir färdigt. Då är det skönt att kunna se att det gör det ju visst det. Kram.

    SvaraRadera
  15. Å jag känner igen mig i det du skriver. Tror att de där före bilderna är jätteviktiga för att man skall komma ihåg alla förändringar som har gjorts. Gillar verkligen resultatet och att ni mest ändrat färgen och valt att behålla kökets karaktär /Liza

    SvaraRadera
  16. Vi bor också i ett fritidshus...
    Vad FINT ni gjorde med "bara" hjälp av lite färg och idéer! Varför börja gräva djupare på en gång om man inte behöver? Det där är väl jättefint precis som det är!
    Och så älskar jag ju grönt.. Precis som du!

    Varm hälsning,
    L

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!