söndag 23 augusti 2009

Päronrost

Det läckraste inslaget på hela vår tomt är ett lutande päronträd, som står på södra sidan av huset. Det är stort och lite trollskt, där det tronar med mossbeklädda, otuktade grenar.

Två sensomrar i rad har vi fått enorma päronskördar! Frukterna är små och krispiga och smakar riktigt gott! Nackdelen är alla mogna päron som ramlar i backen, blir liggande och ruttnar. Jag tycker att fåglarna samarbetar dåligt där...

Det som är annorlunda i år är att bladen fått orangefärgade fläckar på sig. Jag har läst mig till att trädet är drabbat av något som kallas päronfrost.

Päronfrost är visst en svampsjukdom, som mestadels smittar via drabbade enar. Först tänkte jag att vi inte hade några enar på tomten, men sedan slog det mig att jag faktiskt grävde ner de två enbuskar vi hade som prydnad utanför ytterdörren i julas. De tog sig aldrig, men har stått kvar på tomten tills alldeles nyligen.

Tack och lov är päronfrost en ettårig sjukdom, - om trädet inte blir smittat på nytt nästa år, så slipper vi de prickiga bladen. Det ska visst inte heller vara farligt att äta av frukten, så länge den ser OK ut.

Nu återstår att Googla fram ett bra recept på inlagda päron!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!